Promocija Framovih satira na aktualna zbivanja

Promocija Framovih satira na aktualna zbivanja

PostPostao/la admin dana 04 lip 2016, 16:09

GOVOR KNJIŽEVNIKA ĐURE MARIČIĆA NA PROMOCIJI FRAMOVIH KNJIGA SATIRA NA AKTUALNA ZBIVANJA, U DRUŠTVU HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA, 8. LIPNJA 2016. GODINE

Evo, danas se družimo s jednim od rijetkih književnika u Hrvatskoj, aforističarom – satiričarom Franjom Martinovićem FRAM-om. Kažem rijetkim jer je satira u Hrvatskoj nerazvijena. A nerazvijena, zakržljala naša društvena svijest, osjetljiva na svaku kritiku, a sasvim neosjetljiva za pravljenje lopovluka, nastoji je sasvim ugušiti. Nemojmo se zavaravati, kada ovo kažem, ne radi se o ničem drugom nego o nivou kulture pojedinaca koji su se popeli na utjecajna radna i politička mjesta i zloupotrebljavaju svoj utjecaj i svoj položaj umjesto da služe svom narodu na čijoj grbači žive i bogato su nagrađeni.
Koliko je meni poznato, vrlo malo je u Hrvatskoj satiričara. Postojao je nekada Zvonimir Drvar, javljao se u Večernjem listu. Pajo Kanižaj je više humorist nego satiričar, čuveni Miljenko Smoje je bio neka kombinacija jednog i drugog. Tu su još i Vlado Šimenc i Miroslav Dolenec i to je sve, njih samo nekoliko imena
Da, kada već govorimo o satiričarima i humoristima, treba svakako spomenuti još i sjajnog Fadila Hadžića, svakako najvećeg satiričara među Hrvatima.
Mnogo je razloga da kažemo dvije tri rečenice o Fadilu. Iako je Musliman, rođen u Bileći, sa 20 godina je došao u Zagreb na likovnu akademiju, tu ostao živjeti sve do svoje smrti. Napisao je 60 komedija, kao režiser snimio 17 filmova, utemeljio više kazališta u Zagrebu, autor je 23 knjige, kao slikar imao je više od 20 samostalnih izložbi. Uz sve to bio je sjajan novinar, pokretač i utemeljitelj nekih novinskih listova, koji su imali najveći tiraž u bivšoj državi, „Vjesnik u srijedu“, više od 300.000 primjeraka. Postavlja se pitanje čiji je Fadil Hadžić? BiH ili hrvatski? Tamo je rođen i rastao do svoje 20-te godine, formirao se kao čovjek. Ali, živeći u Zagrebu, sasvim sigurno je udahnuo nešto i od hrvatskog duha i mentaliteta, čitavog sebe je ugradio u hrvatsku kulturu, dao joj tako krupan doprinos, kao možda ni jedan Hrvat u vrijeme njegovog življenja. Pa čiji on onda može biti, taj, skoro pa genijalni Fadil Hadžić?
Ali vratimo se FRAM-u. Od svih današnjih hrvatskih satiričara FRAM-ovo pero je najoštrije i naravno on trpi posljedice svoje oštrine. Društveni mediokriteti koje pogađa njegova satira ne mogu mu to oprostiti, progone ga kao vrag kršćansku dušu. Rezultat tog progona je da ne može objavljivati u listovima i časopisima u Hrvatskoj, što bi bilo sasvim prirodno i normalno, pa se morao okrenuti prema susjednim državama. To bi u normalnim okolnostima trebala biti sramota za Hrvatsku i njenu kulturu, i jest sramota, ali nikada, pa ni danas, ne živimo u sasvim normalnim okolnostima nego u „Cirkusu Croatia“, kako Fram kaže. Posljedica ovog Framovog progona je i prije svega to, što je i kod listova došlo do lopovluka, mnogi od njih su na tih način privatizirani, ukradeni od društva. Njihovi urednici su ih prisvojili. Oni ih drže kao privatno vlasništvo, pokušavaju od države izvući kakvu dotaciju, pomalo uspijevaju u toj vrsti kriminala i boje se da se, ako objavljuju Framove satire, ne zamjere vlastima pa ostanu bez tih dotacija.
Ako pročitamo nekoliko Framovih satira koje ja nazivam ZABADALICE, bit će nam jasno zašto i od koga je on progonjen. Međutim, nemojmo se zavaravati i svu krivicu progona prebacivati na političke vlasti i moćnike. Iako je malo satiričara među hrvatskim književnicima, njih i ljudske zavisti, koja prerasta u mržnju i nesnošljivost ima sasvim dovoljno za FRAM-ov progon. Jer FRAM piše bolje od većine.
FRAM je pažljiv promatrač svega onoga što se događa oko nas, u svim porama društva, on zamjećuje i reagira na sve što je devijantno, reagira u želji da budemo bolji, da smo zdravije društvo. On voli svoj narod i svoju zemlju, ali je voli na svoj način, voli je iskrenom ljubavlju u kojoj nema ništa sebično, nikakvih kalkulacija, on je voli ljubavlju naivnog čovjeka, čovjeka zdravog razuma. koji ne može podnijeti laži, bestidnost i beskrupuloznost koja nas kao mutna voda zapljuskuje na svakom koraku. No, mora se primijetiti da jednako oštro reagira i na prljavštine u Srbiji, Sloveniji, u Balkanskoj krčmi, kako on naziva ovaj prostor bivše nam države, ili bilo gdje u svijetu. Ono što je ružno, što ne valja, to se mora i treba osuđivati i on to osuđuje ili pravi cirkus od toga i oko toga, izruguje se, ismijava aktere društveno devijantnih pojava.
Citirat ću samo dvije okrnjene rečenice poznatog i priznatog hrvatskog književnika Ivana Boždara, koji se pored ostalih književnih aktivnosti bavi i satirom:
„Kako hrvatski cirkus izgleda danas, možemo saznati iz sočna pera Franje Marinovića, poznatijeg kao FRAM-a, iz „Hrvatskog slova“ , gdje je pisao i pisao....
I drugi citat:
Ne bih se bavio detaljima. U sve ćete biti upućeni ako se budete družili s FRAMOM. On je vidovit, darovit, duhovit, jezgrovit i cjelovit...
Naravno kada ovo pročita čovjek iz Sabora koji ima plaću, za nešto malo rada, 20.000 kuna, često i mnogo, mnogo više, možda oni spretniji i drskiji i do 80 pa i 100.000 kuna, takvom se čelo smrači i on može da reagira ubojito. Nakon nepoželjnih reagiranja FRAMU nije preostalo ništa drugo nego da svoje stvaralaštvo prebacuje u susjedne države i da se okrene internetu, da formira svoj portal. Uostalom to je na ovim prostorima već postala pouzdana tradicija, da kada se u Zagrebu zamjerimo svojima, onda bježimo u Beograd i obratno iz Beograda u Zagreb i ostajemo izgnanici sve dok moćnici ne izgube moć i prestanu nas proganjati, pa čak nam i o glavi raditi. Poznat je slučaj Pukanić, nadam se da se svi sjećamo tog novinara, koji je u niz navrata upozoravao odgovorne državne organe da se na njega priprema atentat. Konačno čovjek je, a s njim još jedan, izgubio život.
Mislim da je Fram prilično sretan što nije surađivao u nekom visokotiražnom listu, mnogo čitanom. Pitanje da li bi se nanosio glave. Možda bi mu danas mogli samo odnijeti cvijeće na grob.
Đuro Maričić

slika

PROMOCIJA
OK, kod DHK, točno u podne. Sudionici s lijeva u desno: Đuro Maričić, književnik, Dunja Sepčić, dramska umjetnica, Giovanni Furlan, pjevač i kantautor, te Anteša Džomba, pjesnik iz naroda i maratonac. Zajednički nazivnik: DUGOPRUGAŠI
A gdje su FRAM i publika? Fram snima, a publika sluša i uživa. Neki iz publike željeli su ostati anonimni, pa se to uvažava.
Poslušajte glas iz publike dugoprugašice gospođe Vere Nikolić:
Danas sam bila na promociji knjige "zmrda zgola" , "zbrda zdola", autor Franjo Martinović Fram... Radi se o satiri. Izuzetno talentiran pisac koji piše oštro i bez "dlake na jeziku".
Bila mi je čast upoznati ga...Također bi spomenula Antišu (maratonac) koji je pročitao pjesme iz svoje bogate kolekcije... Koji će, nadam se, uskoro izdati knjigu. Čovjek skroman a ujedno ogroman talent...
P.S. nemam fotkica iz tehničkih razloga...

slika
admin
Site Admin
 
Postovi: 182
Pridružen/a: 17 ožu 2008, 09:25

Natrag na Komentari

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron