PUČKI KALENDAR SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE 2006

 

Iz Cirkusa

PUČKI KALENDAR SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE 2006

 

Iz Cirkusa

   

IZ TISKA        IZ TISKA        IZ TISKA

Večernji List, 17.12.2005.
   

    Za »Divlji zapad u Lonjskom polju« odšteta 30.000 kuna »Arena«, njen tadašnji urednik Mladen Gerovac, te novinarka Renata Ivanović i snimatelj Darko Strosser tužitelju Franji Martinoviću iz Čigoča su dužni solidarno isplatiti 30.000 kuna sa zakonskom zateznom kamatom

  SISAK, 21. listopada
- Vijeće Trgovačkog suda u Zagrebu, kojim je predsjedala sutkinja Dunja Tripalo Kontić, presudilo je da »Arena«, njen tadašnji urednik Mladen Gerovac, te novinarka Renata Ivanović i snimatelj Darko Strosser tužitelju Franji Martinoviću iz Čigoča kod Siska moraju solidarno isplatiti 30.000 kuna sa zakonskom zateznom kamatom, na ime naknade štete zbog povrede autorskog imovinskog prava.
    Time je okončan spor nastao još 1995. godine, kada je »Arena« u broju od 22. srpnja objavila članak pod naslovom »Divlji zapad u Lonjskom polju«. Naime, kao

(Vjesnik, 22. listopada 2003.)

autorica teksta navedena je Renata Ivanović, a kao autor fotografije potpisan je Darko Strosser. Kako je sud utvrdio, navedeni članak sadrži preinačen tekst čiji je autor Franjo Martinović koji je redakciji »Arene« dostavio tekst pod naslovom »Divlji zapad u Lonjskom polju«, zajedno s fotomaterijalom radi objavljivanja. Martinović je zaštitu svojih prava potražio na sudu jer je uredništvo »Arene«, bez njegova dopuštenja, objavilo prerađeni tekst, ne navodeći ime pravog autora.
    U tekstu se iznose i izjave Đure Đuračića i Dragice Sever iz Čigoča. Đuračić je sudu potvrdio da nikada nije razgovarao s novinarkom i fotoreporterom »Arene« te da ih nije vidio. Renata Ivanović je izjavila da je dobila zadatak od glavnog urednika Gerovca napisati članak o šteti koju su napravile divlje svinje na usjevima u Lonjskom polju te da je na terenu posjetila sela Martinska Ves i Mahovo. Na sudu je, pak, dokazano, da ta sela nisu u Lonjskom polju.

Mirjana Gerić


NOVINSKA IZDANJA

FM Novine"  Br. 5
nezavisno glasilo

prosinac/siječanj 1998/99.

list za ljudska prava i dugu plovidbu

Nakladnik: Fram

"FM Novine"  Br. 11
glasilo iznenađenja

lipanj 1998.

list za ljudska prava i seoski turizam

Nakladnik: Fram

       

"FM Novine"  Br. 12
nezavisno glasilo

travanj/svibanj 1999.

list za ljudska prava, građanske slobode i povratak kući

Nakladnik: Fram

   

"SUNJSKI LIST"  Br. 27

nezavisne novine

listopad 1996.

Glavni i odgovorni urednik: Fram

"SUNJSKI LIST"  Br. 28

nezavisne novine

studeni 1996.

Glavni i odgovorni urednik: Fram